Fazol tyčkový - Monte Bello
Popis
Raný pnoucí fazol s velmi jemnými a štíhlými lusky výjimečné chuti. Lusky jsou bez pergamenové blány a mají pouze 8 mm v průměru. Pnoucí rostlina má lusky rovnoměrně rozmístěné a poskytuje sklizeň po dlouhou dobu. Pěstujte u opory na slunném a chráněném stanovišti.
Fazol je teplomilná rostlina vyžadující pro své pěstování teplejší polohy se záhřevnými, lehčími až polotěžkými půdami. V osevním postupu ho zařazujeme do třetí tratě. Vyséváme, když teplota půdy neklesá pod 10°C a půda je dostatečně zásobena vláhou, což bývá od začátku května do poloviny června.
Postupným výsevem až do konce června můžeme prodloužit dobu sklizně. Důležitá je hloubka setí - 4 až 7 cm u fazolu keříčkového, 6 až 8 cm u fazolu tyčkového. Kultivujeme jenom do počátku kvetení, pozdější zásah do porostu zapříčiňuje sprchávání květů a negativně působí na zdravotní stav. Závlaha do počátku květu a v suchých letech zvyšuje výnos lusků.
Balení: 7 g (v 1 g 4-5 semen)
Můžete si je předpěstovat doma a získat náskok. Vysejte je od půlky dubna a ven přesaďte v půlce května. V případě setí rovnou na záhon začněte od května, na klíčení mají raději teplo.
Fazole dodávají do půdy dusík, který vážou ze vzduchu. Na jejich kořenech jsou usazené bakterie a zadržují dusík, který pak uvolňují pro další rostliny.
Je proto vhodné pěstovat je vedle brambor, rajčat, dýní a okurek, které jsou náročné na dusík.
Naopak nevhodná kombinace je s cibulí, česnekem, hrachem, pórkem, paprikami, mrkví a pastiňákem.
Vhodné kombinace s fazolí:
brokolice
čínské zelí
kadeřávek
kapusta
kedlubny
květák
pak choi
ředkev
ředkvičky
řeřicha
tuřín
zelí
saláty
brambory
rajčata
mangold
červená řepa
špenát
celer
kopr
cuketa
dýně
okurky