Cizrna
Popis
Cizrna beraní je odrůda o vzrůstu do výšky 50 - 60 cm. Rostlina má vzpřímený, jemně hranatý stonek vyrůstající s bohatě větveného kořenového systému. Listy jsou zpeřené, vejčité s pilovitým okrajem. Celá rostlina je pokryta jemnými chloupky. Po odkvětu se objevují lusky veliké až 3 cm, které jsou měchýřkovitě nafuklé. Obvykle obsahují 1 - 2 kulatá, (zřídka 3 - 4) smetanově zbarvená zrna, která jsou jemně hrbolatá.
Cizrna nazývaná také římský hrách, je jednoletá teplomilná luskovina s pevným, nepoléhavým stonkem. Lusk obsahuje 1 - 2 zrna, která jsou o něco větší než hrách, smetanové barvy. Barva květů je červeno-růžová.
Je to plodina vhodná pro potravinářské účely (na mouku, ke konzumaci celých vařených nebo pražených zrn). Pro svoji velkou odolnost k suchu, schopnosti fixace vzdušného dusíku a následného dodávání do půdy je vhodná k zúrodnění písčitých a nekvalitních půd a ke zvýšení výnosů následných plodin.
Odborníci na výživu řadí cizrnu mezi nejkvalitnější luštěniny a doporučují ji také dětem, nastávajícím maminkám a vegetariánům. Tato chvála pramení z vysokého obsahu sacharidů, bílkovin a vlákniny. Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Neobsahuje žádný cholesterol. Díky těmto vlastnostem se konzumací dá předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu. Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev. Doporučuje se zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí.
Balení: 4 g
Ošetřeno proti houbovým chorobám: NE
Výsev ven: duben