Sběr vlastních semínek nejen šetří peníze, ale také jsou vrcholem našeho snažení. Z mojí zkušenosti jsou rostliny z takových semínek vitálnější.
Základní pravidla semenaření
- Vybírejte pouze zdravé rostliny, které netrpěly žádnou chorobou.
- Vyhněte se sběru semínek, která jsou od výrobce označená jako F1. Pro semenaření se nehodí, protože si v dalším roce neuchovávají svoje vlastnosti. Plody mohou být deformované, malé a rostliny jsou více náchylné na choroby. Pokud si z tohoto semínka nasbíráte další generace, vlastnosti budou horší a horší.
- Semínka si vždy označte. Některá sice poznáte spolehlivě, ale při větším množství druhů se vám to bude motat 😊
- Sbírejte ve správný čas, kdy jsou plně zralá. U rajčat například počkejte, až plody změknou a získají typickou barvu.
- Uchovávejte je ve vzduchotěsných nádobách a skladujte je na suchém a chladném místě. Mohly by vám hodit třeba tyto boxíky, které jsou u zahrádkářů velmi oblíbené.
Na skladování semínek je praktický třeba tento boxík.
nejjednodušší rostliny pro semenaření
Obecně to jsou květiny a bylinky. Jakmile odkvetou a semínka zaschnou, je ideální čas. Pak už je stačí jen očistit od zbytků rostliny (někdy ani to není nutné – jsou hlavně pro vás) a správně uchovávat.
Jak poznat, že je správný čas na sběr
U květin a bylinek přichází po odkvětu a zaschnutí semínek. Sbírejte je za suchého počasí, navlhlá semínka by vám rychle zplesnivěla.
Rajčata a papriky v momentě, kdy jsou plně zralá. Okurky zase musí přezrát, takže je nechejte na rostlině až do doby, kdy plody lehce zhnědnou. Ideální je nechat přezrát první plody sezóny, bývají kvalitnější.
Semenaření rajčat a okurek potřebuje fermentaci
Zní to složitě, ale u rajčat není 😊 S okurkami je to o poznání komplikovanější.
Rajčata
- Vyberte plně zralé (můžete i lehce přezrálé) plody ze zdravých rostlin, které netrpěly na choroby.
- Rozkrojte a lžičkou vydlabejte semena, včetně dužiny a vložte třeba do zavařovačky (nevíčkujte, nechejte ji otevřenou).
- Takto je nechejte 2 dny ležet v pokojové teplotě, aby prokvasily. Díky tomu se rozloží sliz – obal kolem semínka, který obsahuje látky brzdící klíčení.
- Po dvou dnech do sklenice přilijte vodu a dobře zamíchejte. Postupně odlévejte tekutinu. Nemusíte se bát, že byste vylili i semínka – ta zůstávají na dně.
- Toto několikrát zopakujte, dokud voda není čistá.
- Slijte přes sítko, ještě opláchněte vodou a semínka nechejte na papírovém ubrousku uschnout.
Dobré vědět: aby nedošlo ke zkřížení, zkušení semenáři doporučují, aby jednotlivé odrůdy byly alespoň 3 metry od sebe.
Okurky
- Vyberte přezrálé plody ze zdravých rostlin, které netrpěly na choroby. Plod by měl být pěkně rostlý, abyste měli nejlepší kvalitu.
- Podélně rozkrojte, semena vydlabejte a spolu s dužinou a šťávou vložte třeba do zavařovačky. Vodu není třeba přidávat.
- Nechte 1 den odležet v pokojové teplotě.
- Semena vložte do sítka a propláchněte vodou.
- Usušte na papírovém ubrousku.
Dobré vědět: stejně jako u rajčat může dojít ke zkřížení odrůd, hlavně nakladačky se salátovkami. Zde je potřebná vzdálenost mezi jednotlivými odrůdami výrazně vyšší – 150 m. Je potřeba brát v potaz i zahradu sousedů…
podívejte se na další články
![]() |
Popel ze dřeva dokonale poslouží ve vaší zahradě | |
![]() |
Proč svazenka nesmí chybět ve vaší zahradě |