Máta je plevel a vždycky jí mám dostatek. Je oblíbená u mšic, ale pokud vám do zahrady zavítají berušky, celkem spolehlivě se o ně postarají.
Protože jsem jí měla letos opravdu hodně, udělala jsem dva druhy – za studena a za tepla.
Recept na mátový sirup za tepla
Potřebujete:
- cca 7 hrstí čerstvé máty
- 3 citrony
- 500 g cukru nebo medu
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 2 l vody
Vodu převařte a nechte zchladnout. Pak do ní přidejte nakrájenou mátu, můžete i se stonky a citrony nakrájené na kolečka.
Takto nechce stát 1-2 dny zakryté pokličkou na chladném místě. Pokud není vedro, klidně nechejte na lince. V opačném případě do lednice.
Směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidejte cukr nebo med, 1 lžičku kyseliny citronové a šťávu z 1 citronu (já ji vymačkala z koleček).
Nalijte do dobře vyčištěných lahví a uchovávejte v lednici. Protože je celá výroba za studena, dbejte na hygienu.
Recept na mátový sirup za studena
Potřebujete:
- cca 5 hrstí čerstvé máty
- 1 kg cukru
- 1 citron
- 1 l vody
Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Do ještě horké směsi dejte nakrájenou mátu, může být i se stonky. Nechejte přes noc odstát při pokojové teplotě. Druhý den sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a znovu vařte těsně k bodu varu. Přidejte šťávu z jednoho citronu a ještě horkou směs přelijte do lahví.
Podívejte se na další články
Recept na dokonalý domácí kečup S jedlou sodou budete mít krásnou a zdravou zahradu