Dva recepty na domácí mátový sirup

Mátový sirup

 

Máta je plevel a vždycky jí mám dostatek. Je oblíbená u mšic, ale pokud vám do zahrady zavítají berušky, celkem spolehlivě se o ně postarají.

 

Protože jsem jí měla letos opravdu hodně, udělala jsem dva druhy – za studena a za tepla.

Recept na mátový sirup za tepla

Potřebujete:

- cca 7 hrstí čerstvé máty

- 3 citrony

- 500 g cukru nebo medu

- 1 lžičku kyseliny citronové

- 2 l vody

 

Vodu převařte a nechte zchladnout. Pak do ní přidejte nakrájenou mátu, můžete i se stonky a citrony nakrájené na kolečka.

Takto nechce stát  1-2 dny zakryté pokličkou na chladném místě. Pokud není vedro, klidně nechejte na lince. V opačném případě do lednice.

Směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidejte cukr nebo med, 1 lžičku kyseliny citronové a šťávu z 1 citronu (já ji vymačkala z koleček).

Nalijte do dobře vyčištěných lahví a uchovávejte v lednici. Protože je celá výroba za studena, dbejte na hygienu.

Recept na mátový sirup za studena

Potřebujete:

  • cca 5 hrstí čerstvé máty
  • 1 kg cukru
  • 1 citron
  • 1 l vody

 

Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Do ještě horké směsi dejte nakrájenou mátu, může být i se stonky. Nechejte přes noc odstát při pokojové teplotě. Druhý den sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a znovu vařte těsně k bodu varu. Přidejte šťávu z jednoho citronu a ještě horkou směs přelijte do lahví.

 

Podívejte se na další články


Domácí kečup Recept na dokonalý domácí kečup
Jedlá soda v zahradě S jedlou sodou budete mít krásnou a zdravou zahradu